Decantarea vinului

Decantarea vinului

Am putea crede ca servirea sau degustarea vinului este o etapa destul de simpla, de ajuns daca deschizi sticla de vin si daca torni vinul in pahare sau carafa. Dar nu e chiar asa. Cineva care a cautat deja informatii despre servirea vinului stie ca nu este un lucru atat de simplu.

Decantarea vinului reprezinta o etapa cruciala care permite pregatirea optima a degustarii unei sticle de vin vechi. De fapt, decantarea este un procedeu potrivit mai ales pentru vinul invechit. Ce inseamna insa decantarea vinului? Decantarea vinului consta in separarea pretiosului lichid, turnand vinul dintr-un recipient in altul pentru a se aduce la viata toate aromele sale.

De ce trebuie sa se decanteze vinul?

Decantarea vinului este un procedeu care va permite inlaturarea sedimentelor sau impuritatilor din vin. Este o actiune esentiala pentru vinurile mai vechi deoarece aici sedimentele sunt mai importante. Sedimentele sunt un semn al evolutiei vinului. Astfel ca, decantarea vinului este actul care nu va permite sa aveti depuneri in paharul cu vin. Deci veti putea profita la maximum de aromele vinului.

Unii s-ar putea intreba ce rost are sa torni vinul dintr-un recipient in altul. Acest lucru chiar ii poate schimba gustul? Dar chiar asa este. Atunci cand vinul se va aera, aromele si savorile sale vor fi mult mai vii la momentul servirii.

Cum se decanteaza vinul? Inainte de procedeul propriu-zis de decantare, mai multe actiuni vor facilita procesul. In primul rand, sticlele vor trebui sa fie asezate in picioare inainte cu cateva ore de a fi deschise. Astfel ca sedimentele vor aluneca usor inspre fundul sticlei cu vin. Acest lucru va facilita foarte mult procesul de decantare.

Deschideti apoi sticlele si stergeti gatul sticlei. Dupa ce aceste etape au fost realizate, varsati vinul delicat intr-un decantor. Puneti o lumanare langa sticla pentru a vedea sedimentele si pentru a avea grija ca acestea sa nu ajunga in decantor. Evitati miscarile prea bruste si nici nu invartiti sticla.

Pentru decantarea vinului ar trebui sa se aleaga un decantor ce va permite varsarea usoara a vinului dar, totodata, sa fie protejat de oxidare. Gatul acestuia sa fie lung si ingust, lasand totusi spatiu pentru oxigen.

O alta intrebare mai ramane insa in picioare- cat timp trebuie sa se decanteze un vin rosu? Timpul de decantare depinde de tipul de vin si de recomandarile oenologului. Timpul de decantare mediu este undeva intre o jumatate de ora si o ora, insa exista vinuri ce trebuiesc aerisite si pana la trei ore.

Cand se decanteaza vinul?

Decantarea vinului se adreseaza mai ales sticlelor de vin care au ceva ani de stat in pivnita, deoarece sedimentele se formeaza in cativa ani. Pentru vinurile mai efemere sau mai tinere se recomanda servirea lor direct din sticla.

Ce tip de vin se poate decanta? Decantarea este destinata vinurilor care au avut timp sa „imbatraneasca” in pivnita.

Este important de precizat ca vinul are nevoie de aer pentru a respira si pentru a se putea exprima. Poseda un ciclu de viata exact ca o fiinta umana. Atunci cand este mai tanar va va seduce cu aromele sale fructate. Matur, este cel mai adesea, foarte dens si elegant. La sfarsitul vietii sale devine sobru si discret. In consecinta, cu cat vinul este mai tanar si mai puernic, cu atat are nevoie de mai mult oxigen pentru a se pune bine in valoare. Isi va dezvolta armele si savorile si pentru a ajunge la o textura mai rotunjita.

Deci, atunci cand veti decanta o sticla de vin, prin decantarea lenta si prudenta a vinului, vinul nu va fi amar din cauza sedimentelor. Este o procedura foarte importanta pentru a pune in valoare potentialul vinului cu toate savorile sale, inainte de a ajunge la apogeu.

Sursa foto: www.lexpress.fr