Vinul roze

Vinul roze

Mai lejer sau mai bogat in tanini, cu un gust mai fructat sau mai dulce de fructe padure, mai tanar sau mai evoluat… cu siguranta ca nu iti alegi vinul alb sau vinul rosu la intamplare. Cum ar fi sa faci acelasi lucru si cu vinul roze?

Vinul roze este un vin estival prin excelenta. Si este cel mai usor vin de ales. Un vin roze delicios si racoros merge de minune cu un gratar savuros. Cel mai adesea, gustul sau nu este atat de dominant deci asta inseamna ca este un vin ideal pentru gratar. Cum preferati vinul roze? In nuante de roz mai deschis sau un vin care da mai mult inspre rosu? Si ce tip de vin roze se potriveste cel mai bune unui gratar? Vei afla mai multe in acest articol.

Cum se obtine un vin roze?

Un lucru e sigur- vinul roze nu se obtine amestecand vinul rosu cu cel alb. Aceasta practica este de altfel total interzisa, cu exceptia regiunii Champagne, care este singurul loc din Europa unde aceasta metoda este autorizata inca pentru a se obtine sampania roze.

Vinul roze se face doar cu struguri rosii si culoare sa se datoreaza faptului urmator- coaja strugurilor intra in contact cu pulpa doar foarte putin. In timp ce vinul rosu este lasat la fermentat timp de saptamani bune, vinul roze este lasat doar cateva ore. Asta ca sa va faceti o idee. Vinul roze ar un continut foarte scazut de tanini deci este destul de lejer, are o structura destul de simpla si este plin de prospetime.

Un vin roze trebuie sa se bea de tanar. Nu trebuie sa aiba deci mai mult de trei ani daca vrei sa ii pastrezi compozitia fructata si culoarea. Stiai de alfel ca Provence este cea mai mare regiune producatoare de vin roze? Dar si tarile meridionale precum Spania sau Portugalia produc vin roze in cantitati mari.

Diferitele tipuri de vin roze.

Putem distinge doua tipuri de vin roze – un roze de nuanta mai deschis, poate usor spre gri sau vinul roze mai inchis – inspre rosu.

Vinul roze mai inchis este un vin mai dulce. Nuanta de gri inseamna ca provine dintr-un mediu presurizat lejer si ca nu contine tanini. De asemenea, poate sa aiba un gust predominant de citrice sau de fructe exotice. Este perfect pentru aperitiv, dar acest tip de vin, merge de minune si cu preparatele vegetariene pe gratar, cu carnea alba de pasare.

Vinul roze mai inchis la culoare are un gust mai puternic datorita expunerii mai prelungite a cojilor de struguri la suc. Merge de minune cu carnea la gratar preparata mai picant sau si cu hamburgerii. Combinatia cu fructe nu se recomanda insa.

Sfaturi pentru pastrarea vinului roze in timpul gratarului.

Atunci cand suntem la gratar afara, intr-o seara calduroasa de vara, ne place sa stam cat mai mult. Dar cum ar fi bine sa pastram sau sa tinem afara vinul roze, fara sa trebuiasca de fiecare data sa alergam la frigider? Vreti sa raciti o sticla de vin intr-un timp record? Iata cateva sfaturi.

Cum se poate raci un vin foarte repede.

Daca astepti musafiri care s-au anuntat ca vin de doar cateva minute si nu ai vin la rece, cea mai rapida modalitate de a raci vinul ramane frapiera traditionala. Poti umple deci frapiera si cu gheata, dar si cu apa. Jumatate gheata adica, jumatate apa. Vinul se va raci intr-o jumatate de ora in timp ce in frigider trebuiau macar doua ore.

Strugurii congelati. Daca vrei sa racesti vinul in cea mai originala maniera, apelati in acest caz la strugurii congelati, ce vin pusi direct in paharul cu vin. O metoda care nu va afecta deloc gustul vinului. Pentru un pahar sunt nevoie de 4-5 boabe de struguri.

Racitoarele de vin. Daca ai uitat sa pui vinul in frigider, racitoarele de vin pot sa fie un ajutor de pret. Iti va raci vinul intr-un timp record si la temperatura dorita. Si se pot folosi de asemenea si pentru a se patra vinul la exterior.

Unii prefera deci un vin roze mai inchis, altii prefera un vin mai deschis la culoare, in orice caz tendinta este cea a vinurilor roze deschise la culoare.

Sursa foto: parade.com