Ce mancaruri asociem la vinul alb?

Ce mancaruri asociem la vinul alb?

Aveti acasa o sticla de vin alb si nu stiti ce preparate sa serviti alaturi de ea? In acest articol veti gasi cateva sfaturi pentru a invata sa faceti acordul perfect.

Regula numarul unu. Degajati terenul.

Un vin rafinat va insoti un preparat rafinat.
Un vin simplu va insoti un preparat simplu.
Daca nu respectati aceste reguli, cu siguranta ca veti ramane dezamagiti deoarece nici preparatele pe care le consumati nu vor fi puse in valoare si nici vinul pe care l-ati ales.

Regula numarul doi. Trebuie sa determinati care sunt nevoile.

La fiecare preparat servit vom asocia un vin corespunzator.
Pentru aperitiv, va trebui sa consumati un vin alb sec, unul demi-sec sau un vin mai usor.

Regula numarul trei. Incercati sa fiti cat mai originali!

Indrazniti sa consumati vinul alb alaturi de branza!
Sa nu va fie frica ca veti face o greseala, incercati sa va urmati intuitia.
Gustati vinul mai intai si apoi preparatul, dupa care reveniti din nou la vin. Daca toate aromele preparatului revin in forta pe palat si in gura, cu siguranta ca ati gasit acordul si vinul perfect.

Regula numarul patru. Pregatiti vinul!

Incepeti sa pregatiti sticlele cu vin cu o zi inainte, astfel incat vinul sa fie cat mai bun cu putinta si pentru ca pairing-ul cu mancarea sa fie cat mai reusit.
Pentru a face acest lucru, puneti sticlele cu vin alb in frigider cu o zi inainte si in momentul in care veti dori sa le consumati, deschideti-le cu o ora inainte de masa, acestea fiind tinute in continuare la rece, intr-o frapiera.

Vinul alb va insoti astfel stridiile, scoicile, pestele la gratar sau pe cel preparat cu sosuri, carnea alba, branzeturile moi in special dar si unele tari, branza de capra si deserturile pe baza de fructe.

Pentru preparatele ce contin fructe de mare, alege un Muscadet, Chablis, Riesling, Feteasca Alba, Pinot Gris sau Sauvignon Blanc.

Pentru preparatele cu peste, alege un Chablis, Pinot Gris, Feteasca Regala, Chardonnay sau Sancerre.

Pentru preparatele cu carne de pasare, sau alte carnuri slabe in grasimi, se poate alege un Muscat de Alsace, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Pinot Griş, Gewurztraminer, Riesling sau un Poully-Fumé.

Pentru desert, cele mai potrivite soiuri de vin sunt cu siguranta Gewurztraminer, Muscat, Busuioaca de Bohotin, Tamaioasa Romaneasca, vinuri care vor merge de minune cu salatele de fructe mai lejere si mai ales cu fructele in nuante de galben.