Cum degustam vinul?

Cum degustam vinul?

Absolut toata lumea este capabila sa deguste vinul si sa invete cum se savureaza acesta. Dar si sa invete sa recunoasca gusturile. Cu cat numarul de arome pe care le vei recunoaste sau simti va fi mai mare, cu atat vei reusi sa degusti mai bine vinurile de-a lungul timpului. Iar sfaturile acestea vor fi cu siguranta de mare folos. Turnati deci un pahar de vin bun, instalati-va comozi pe fotolii si luati aminte!

Sfaturi inainte de a incepe.

– Alegeti un mediu mai neutru. Este foarte important sa se evite aromele puternice de parfum, de after-shave, de ceapa sau de usturoi sau de ciocolata. Aspectul vizual este unul foarte important. Sub paharul cu vin ar trebui sa se afle astfel o foaie de hartie alba sau o panza alba si operatiunea de degustare cel mai bine ar fi sa se desfasoare la lumina zilei.

– Temperatura ambianta ar trebui sa se afle in jurul valorilor de 20-22 de grade.

– Paharul din care se face degustarea cel mai bine ar fi sa fie cu picior pentru ca vinul din pahar sa nu se incalzeasca de la mainile tale. De asemenea, paharul ar trebui sa aiba un volum suficient pentru ca vinul sa poata invarti si marginile sale ar trebui sa fie destul de fine pentru a facilita contactul cu buzele si pentru ca acesta sa fie cat mai fin.

– Pasta de dinti sau guma poate sa afecteze in mod negativ degustarea.

– Ar trebui sa aveti la indemana mereu biscuiti de rontait, paine sau o sticla de apa pentru a se neutraliza paleta de gusturi din gura daca este nevoie.

Nu stiti cu ce vin sa incepeti? Cel mai bine ar fi sa incepeti mereu cu un rosé, apoi cu un vin alb si mai apoi cu unul rosu. Vinul alb sec il preceda mereu pe cel mai dulce si un vin rosu tanar va pregati terenul pentru vinurile mai vechi. Vinurile mai vechi au cel mai adesea, un nivel de alcool mai ridicat.

Vazul

Doar privind paharul de vin, se pot invata o multime de lucruri despre vin. Priviti mai intai paharul de vin de sus si remarcati culoarea si intenstitatea vinului. O culoare mai deschisa denota un climat mai rece, in timp ce o culoare mai inchisa denota faptul ca vinul provine dintr-o zona cu soare din belsug.

Daca va veti uita la pahar dintr-o parte, veti avea o mai buna „priveliste” cu privire la varsta vinului. O suprafata lichida fina si bine marcata este cea care caracterizeaza un vin mai tanar. Vinul care este mai vechi are mai degraba o suprafata incolora. Inclinand putin paharul de vin, veti putea vedea lacrimile sau „picioarele” vinului. Cu cat acestea merg mai greu in partea de jos, cu atat nivelul de alcool sau de zahar este mai ridicat.

Vinul rosé si diferitele sale nuante.

– Nuanta de roz deschis denota ca vinul provine dintr-un climat mai rece, mai racoros.
– Nuanta de somon denota ca vinul este de o calitate superioara .
– Nuanta de roz fraguta denota faptul ca vinul provine dintr-o regiune mediteraneana.
– Nuanta de cireasa deschisa denota faptul ca este un vin puternic, care provine din sud.

Vinul alb si diferitele sale nuante.

– Nuanta de galben pal denota un vin  mai tanar, precum sauvignon alb, de exemplu.
– Nuanta de galben deschis cu o tenta de verde denota ca vinul alb provine dintr-o regiune mai racoroasa. Aici poate intra rieslingul de exemplu.
– Nuanta de galben lamaie denota faptul ca vinul provine dintr-o regiune scaldata de soare, cum ar fi chardonnay.
– Nuanta de galben auriu denota un vin care este mai dulce.
– Nuanta de galben cu tente de maro denota ca vinul este mai vechi.

Vinul rosu si diferitele sale nuante.

– Nuanta de rosu violacee denota ca vinul degustat este puternic si cel mai adesea, tanar.
– Nuanta de rosu cherry denota ca este un vin tanar cu o perioada de maturare in lemn.
– Nuanta de rosu rubiniu denota ca este vorba despre un vin puternic, care poate fi pastrat mai mult timp.
– Nuanta de rosu cardinal denota ca este vorba despre un vin foarte intens si meridional.
– Nuanta de rosu caramiziu cu reflexii de portocaliu denota un vin mai vechi.

Mirosul.

Nasul poate sa spuna mult mai multe despre un vin decat ochii sau papilele gustative. Nasul poate trada calitatile sau defectele unui vin.

Aromele primare sunt cele care va vor ajuta sa descoperiti cele mai efemere arome. Aromele secundare sunt cele care va vor ajuta sa aflati mai multe despre provenienta vinului. Aromele tertiare va vor ajuta sa aflati mai multe despre maturare si potentialul vinului.

Gustul.

A venit momentul sa gustati vinul. Luati o gura de vin si trageti putin aer in piept. Inchideti maxilarul pentru ca vinul sa se repartizeze pe limba si peste tot in gura. Varful limbii va sesiza aromele fructate, partile laterale aciditatea si partea din spate amareala.  Vinul a fost elaborat asa cum trebuie? Exista un echilibru intre toate elementele?

Degustare placuta!

Sursa foto: ilovewine.com