Temperatura servirii vinului rosu

Temperatura servirii vinului rosu

Temperatura servirii vinului rosu corespunde temperaturii ideale degustarii vinului. Ai totul pregatit, ai descarcat chiar si fisa de degustare. Cu toate acestea, nu poti sa nu iti pui urmatoarea intrebare: la ce temperatura se serveste vinul rosu? Pentru a va raspunde la aceasta intrebare, acest articol este perfect pt tine. Odata citit, nu vei mai avea nicio scuza. Sa pornim deci in descoperirea temperaturii ideale de servire a vinului rosu. In timp ce temperatura din pivnita era perfecta, nu iti ramane decat sa asiguri servirea.

De ce sa alegi o temperatura de servire a vinului rosu?

Intai si intai, trebuie sa stii ca temperatura este esentiala pentru a profita din plin de un vin rosu. Temperaturile scazute sau ridicate prezinta ambele o serie de inconveniente. In primul si in primul rand, temperatura scazuta nu face decat sa franeze exprimarea aromelor vinului. In acest caz, vinul nu se poate exprima puternic, asa cum trebuie, ceea ce ar fi un pacat. Pe de alta parte, o temperatura prea ridicata intaresc prezenta alcoolului facand sa dispara complet aromele vinului. Drept urmare, daca vrei sa asiguri serviciul eficient si corect al vinului rosu, trebuie sa tii cont de anumite criterii. Daca il vei servi la o temperatura mult prea ridicata, acesta din urma va fi complet dezechilibrat. Servirea unui vin rosu prea cald este o greseala comisa adesea. Astfel, alegand temperatura potrivita de servire vei putea profita din plin de vinul tau. Nici prea cald, nici prea rece, se va putea exprima pe deplin si sa iti dezvaluie toate secretele sale.

Care este temperatura de servire a vinului rosu?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie mai intai sa intelegi cum se determina temperatura servirii vinului rosu. Temperatura pentru servirea vinului rosu depinde de diferite elemente. In primul si in primul rand, taninii din vin joaca un rol important. Astfel, cu cat vinul este mai tanic, cu atat temperatura ideala dedegustare va fi mai ridicata. De altfel, soiul de vin, regiunea de origine si varsta sa reprezinta factori de luat in seama pentru a evalua temperatura ideala de servire a vinului. In general, trebuie sa retii faptul ca un vin depozitat intr-o sticla mai mare va fi servit mai cald decat un alt vin.

Iata temperatura de servire ideala pentru fiecare tip de vin

Tipul de vin / Temperatura de servire a vinului
– Vin rosu fructat / 11-12 grade
– Vin dulce natura, putin tanic / 13-14 grade
– Vin rosu tanic / 15-16 grade
– Vin rosu concentrat in alcool / 15 grade
– Vin rosu cu gust suplu / 16-18 grade

Atentie totusi, trebuie sa tii cont si de faptul ca vinul se incalzeste in cateva clipe de la turnarea sa in pahar. Chiar daca stii sa tii in mod corect paharul de vin in mana, continutul se poate incalzi cu 1-2 grade in doar cateva minute. Drept urmare, trebuie sa te asiguri ca adaptezi temperatura de servire pentru a degusta vinul rosu. In final, un alt lucru de mentionat, trebuie sa tii cont de faptul ca cel mai bine este sa servesti un vin rosu usor mai rece, deoarece acesta se va incalzi cu siguranta in pahar.

Ultimul nostru sfat consta in folosirea unui manson pentru sticla ta. Pentru vinul rosu, acest sfat este extrem de util mai ales vara. Datorita acestui accesoriu vei incetini incalzirea sticlei si vei putea pastra astfel vinul la cea mai potrivita temperatura in timpul mesei.

Cum sa servesti un vin rosu la temperatura potrivita?

Pentru a servi un vin rosu la temperatura ideala, il poti lasa sa se incalzeasca in mod natural. Cu toate acestea, aceasta solutie poate fi una destul de riscanta. Astfel, te sfatuim sa investesti intr-un racitor de vinuri. Este vorba despre un fel de frigider in miniatura pe care il dedici depozitarii vinului, vinului pe care te pregatesti sa il degusti. Functionand astfel, poti depozita sticle de vin la temperatura ideala pentru servire. Nu iti va ramane decat sa deschizi sticla, sa pui vinul intr-un decantor pentru a putea profita din plin de aroma.

Folosirea unui racitor pentru vin permite in egala masura garantarea unei temperaturi ideale pentru servirea vinului rosu, nu doar pentru cele albe si roze.

Astfel, dupa ce ai asigurat conservarea vinului la temperatura ideala, il poti decanta. Nu iti mai ramane decat sa il servesti la temperatura perfecta pentru a reusi degustarea vinului in cel mai potrivit si corect mod cu putinta.

Sursa foto: www.virginwines.co.uk